O autorze
Za dnia chaos manager. Wieczorem i w weekendy sam-sobie kucharz, developer przepisów kulinarnych i orędownik dobrej żywności.

Fajita z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem
Fajitas z kurczakiem Fot. Rafał Lichtenberg
Jestem fanem tortilli i wszystkiego co można w nie zawinąć. Dzisiaj mam dla Was danie wywodzące się amerykańskiej kuchni Tex-Mex, czyli fajita (czyt. fahita). Ni mniej ni więcej, fajita to kawałek mięsa pocięty na paski i ugrillowany. Dorzućmy do tego trochę warzyw surowych, trochę warzyw podsmażonych i mamy niebo w gębie.

Składniki:
1 pierś z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 cebuli
sałata,
pomidor pokrojony w kostkę bez skóry,
oliwa,
ząbek czosnku,
1/3 łyżeczki mielonego kminku
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki oleju
opakowanie tortilli,
sól, pieprz,
świeża papryka chilli pokrojona w krążki

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić wzdłuż na paski o szerokości ok 5 mm.
Pomidora połączyć z czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem.
Połączyć kminek, słodką paprykę, pieprz cayenne, sól, pieprz i olej.
Dodać kurczaka, dokładnie wymieszać przykryć folią plastikową i odstawić na godzinę.
Rozgrzać patelnię i usmażyć kurczaka partiami, gotowe kawałki przekładać do miski lub na talerz. Usmażyć na tej samej patelni cebulę następnie jak tylko zmięknie dodać papryki i smażyć ok 3 minut. Dodać z powrotem kurczaka razem z sokami i smażyć kolejne 4 minuty.
Podgrzać tortille na suchej patelni następnie nakładać, pokrojoną w paski sałatę, kurczaka z warzywami i pomidory. Opcjonalnie chilli oraz łyżkę kwaśnej śmietany. Zawijać jak burrito.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...