O autorze
Za dnia chaos manager. Wieczorem i w weekendy sam-sobie kucharz, developer przepisów kulinarnych i orędownik dobrej żywności.

Pierś z kurczaka zawijana w boczek z ryżem smażonym i szpinakiem

Pierś z kurczaka zawijana w boczek z ryżem smażonym i szpinakiem.
Pierś z kurczaka zawijana w boczek z ryżem smażonym i szpinakiem. Fot. Rafał Lichtenberg
Lato przeminęło albo przemija i to są ostatnie chwile na złapanie czegoś zielonego na talerzu - nie będącego głęboko mrożonym stworkiem z marketowej chłodziarki lub "szklarniakiem" w lepszym przypadku. Później czekają nas już tylko skarby jesieni. Winter is coming.

Pierś z kurczaka zawijana w boczek z ryżem smażonym i szpinakiem.

Składniki (porcja dla dwóch osób):
- 2 pojedyńcze piersi z kurczaka lub jedna podwójna,
- ok 10 plastrów surowego lub wędzonego boczku - długie na min 10cm,
- 2 ząbki czosnku,
- mała cebula,
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
- 4 garście brązowego ryżu (ok 150g)/może być również biały
- 2 garście liści szpinaku,
- 3 łyżki masła,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- ok 250 ml wywaru drobiowego lub warzywnego (w przypadku braku wina zwiększyć ilość wywaru),
- sól, biały pieprz,
- łyżka startego parmezanu lub innego twardego sera

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 140C. Ząbek czosnku utrzeć z solą (ok 1/3 łyżeczki) i majerankiem na papkę jeśli jest zbyt sypka dodać odrobinę oleju/oliwy/wody. Natrzeć piersi kurczaka i owinąć plasterkami boczku. Zawinąć piersi w folię aluminiową (minimum 2 warstwy) i włożyć do piekarnika na ok 45 min.

Gdy czas peczenia kurczaka przekroczy 25 minut możemy zabrać się do przygotowania ryżu. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, następnie wrzucić pokrojoną drobno cebulę i przesmażyć do zeszklenia ok. 3 minuty. Dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć przez ok 30 sekund na średnim ogniu. Wsypać ryż i smażyć mieszając aż ryż wchłonie cały tłuszcz. Wlać połowę wina stale mieszając, gdy ryż wchłonie wino wlać pozostałą część.


Po wchłonięciu wina ryż podlewać wywarem do momentu, gdy będzie on miękki i kleisty (ok 15-20 min. w zależności od ryżu). Czas pieczenia kurczaka powinien dobiegać końca. Wyjąć kurczaka i rozciąć folię na górze uważając aby soki sie nie wylały (soki możęmy przelać na patelnięz ryżem). Piekarnik ustawiamy na grzanie od góry (lub funkcja grill) i zwiększamy temperaturę na maksymalną. Wstawiamy kurczaka na najwyższą półkę aby przyrumienić boczek. Powinno to trwać ok 5-7 min.

Do ryżu dodać parmezan i łyżkę masła wymieszać energicznie i dodać szpinak. Dusić jeszcze około 3-4 min. Zestawić z ognia i nałożyć na talerze. Kurczak powinien w tym czasie być już również gotowy.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...