O autorze
Za dnia chaos manager. Wieczorem i w weekendy sam-sobie kucharz, developer przepisów kulinarnych i orędownik dobrej żywności.

Wołowina po burgundzku z domowym tagliatelle

Fot. Rafał Lichtenberg
Idealnym ukoronowaniem tygodnia (lub rozpoczęcia nowego - jak kto liczy) będzie z pewnością jeden z największych klasyków kuchni francuskiej. Bardzo smaczne danie na kolację lub obiad w gronie przyjaciół i kilku butelek wina :)

Składniki:
200 g karku wołowego lub pieczeni,
2 marchwie,
1 duża cebula,
350 ml czerwonego wytrawnego wina,
150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
100 g pieczarek,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
natka pietruszki,
tymianek,
liść laurowy,
sól, pieprz,
1 łyżka smalcu,
1 szklanka mąki,
2 jajka,



Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w 1 cm kostkę, marchew w talarki, cebulę w kostkę. Całość przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, natkę i tymianek. Zalać winem, przykryć i odstawić na noc lub dłużej do lodówki.
Mąkę przesiać, zrobić zagłębienie. Wbić jajka i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto na posypany mąką blat i zagniatać ok 4-5 min. Uformować kulkę, zawinąć w folię plastikową i odstawić na 30 minut.
Wołowinę wyjąć z marynaty, warzywa odcedzić zachowując marynatę. W garnku o grubym dnie mocno rozgrzać smalec i dodać wołowinę. Mocno przyrumienić z każdej strony.
Dodać warzywa podsmażyć ok 5 min mieszając kilka razy. Dodać mąkę i smażyć kolejne 3-4 minuty mieszając. Dodać marynatę, zagotować i zmniejszyć ognień. Całość dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Sos odcedzić, przetrzeć przez sito i zredukować dodając łyżeczkę masła.
Makaron rozwałkować na grubość 1 mm, wykrawać wstążki o szerokości ok 3 mm. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 3-4 min. Podawać.
Trwa ładowanie komentarzy...